Για ποιους λόγους να προτιμήσετε ελαιόλαδο:

Σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνών επιστημονικών οργανισμών, το ελαιόλαδο υπερέχει έναντι των σπορέλαιων, των ζωικών και άλλων λιπών, ενώ παράλληλα έχει ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό,

βοηθώντας στην καταπολέμηση πολλών παθήσεων. Συγκεκριμένα:

  1. Μειώνει την κακή χοληστερίνη (LDL), χωρίς να επηρεάζει την κακή χοληστερίνη(HDL)και έτσι αποφεύγεται η συγκέντρωση αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αγγείων.
  2. Δρα προστατευτικά σε σοβαρές ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες , οι θρομβώσεις , ο διαβήτης και οι δερματικές παθήσεις. Συμβάλλει θετικά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
  3. Περιορίζει τις πιθανότητες εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
  4. Περιορίζει τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του μαστού κατά 45% και πιθανά και του παχέος εντέρου.
  5. Συμβάλλει στη δημιουργία υγιών οργανισμών, επιδρώντας θετικά στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και των οστών του εγκεφάλου.

Τηγάνισμα με ελαιόλαδο:

Αν δε συνηθίζετε να τηγανίζετε με ελαιόλαδο, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να γνωρίζετε ότι το σωστό τηγάνισμα με ελαιόλαδο:

  • Δημιουργεί κρούστα, εμποδίζοντας μεγάλη απορρόφησή του από το τρόφιμο
  • Επηρεάζει λιγότερο τα θερμοευαίσθητα θρεπτικά συστατικά του τροφίμου, σε σχέση με άλλες μαγειρικές τεχνικές.
  • Αποτρέπει μεγάλη απώλεια των υδατοδιαλυτών θρεπτικών στοιχείων.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυσικά αντιοξειδωτικά, το ελαιόλαδο αντέχει περισσότερο στις υψηλές θερμοκρασίες (έως 210οC). Επίσης το ελαιόλαδο όταν διατηρείται σε αδιαφανή δοχεία και σε δροσερό μέρος, αντέχει πολύ περισσότερο από κάθε άλλο φυτικό έλαιο και δεν ταγγίζει. Γι’ αυτό σε αντίθεση με τα άλλα φυτικά έλαια ή βούτυρα, το ελαιόλαδο  είναι το ιδανικό λάδι για το τηγάνισμα (180ο C) των τροφών.